Ο Σπύρος Γιακουμάκης για το Τραμ στο Ρέθυμνο

Το ιστολόγιο αυτό έχει σαν κύριο στόχο την προώθηση του Κρητικού σιδηρόδρομου αλλά και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των μέσων σταθερής τροχιάς συνολικά. Αν ο σιδηρόδρομος μπορεί να συνεισφέρει στην υπεραστική ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση κατά μήκος του νησιού, τα αστικά μέσα σταθερής τροχίας μπορούν να δώσουν απαντήσεις για το -εντονότατο- κυκλοφοριακό πρόβλημα των πόλεων και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έγκριτοι συγκοινωνιολόγοι, καθηγητές και ειδήμονες έχουν καταθέσει σχέδια και μελέτες για τραμ, λεωφορεία ή προαστιακούς συρμούς με υποκείμενο κάποια από τις πόλεις της Κρήτης. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως, οι εκάστοτε πολιτικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες οι ίδιοι, ποτέ δεν υποδέχτηκαν τα σχέδια αυτά με ενθουσιασμό και κατανόηση για την αναγκαιότητά τους. Εμείς στο cretanrail, πιστεύουμε ότι η ώρα έχει φτάσει για να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη διορατικότητα και σοφία.

Μία από τις προτάσεις που θεωρούμε ότι αξίζει να συζητηθεί είναι αυτή του Επίκουρου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Σπύρου Γιακουμάκη, που αφορά την κατασκευή Τραμ για την πόλη του Ρεθύμνου. Ο ίδιος ο καθηγητής περιγράφει την πρότασή του ως εξής:

“Σχετικά με την πρόστασή μου για δίκτυο τραμ στην πόλη μας (σ.σ. είναι Ρεθεμνιώτης), η χάραξη που προτείνω έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1. εξυπηρέτηση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων από Πλατανιά έως πλατεία Αγνώστου με διπλή γραμμή, καθώς και του λιμανιού (υπάρχει χώρος!)
2. από πλατεία Αγνώστου έως παλαιό λιμάνι μέσω Αρκαδίου μονή γραμμή χωρίς εναέρια καλώδια (λειτουργία με μπαταρίες). Εκτόξευση της οικονομίας της αγοράς της παλιάς πόλης και όχι μόνο.
3. από παλαιό λιμάνι έως Πανεπιστημιούπολη διπλή γραμμή και διάβαση της Εθνικής είτε με σήραγγα, είτε με αερογέφυρα από κόμβο Ατσιπόπουλου.

Οι ξένοι στις πόλεις τους έχουν τραμ. Υπερσύγχρονο με τηλεματική, με ηχητική αναγγελία στάσεων, με εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, εγκύων, ηλικιωμένων και ποδηλατών. Για την ασφαλέστερη δυνατή μετακίνηση νέων κάθε ηλικίας, το Ρέθυμνο ας πρωτοπορήσει με την κατασκευή του πρώτου μέσου σταθερής τροχιάς σε ολόκληρη την Κρήτη. Ούτε τα ΚΤΕΛ θα ενοχληθούν αφού το τραμ αποτελεί αστική συγκοινωνία ενώ τα ΚΤΕΛ υπεραστική, ούτε οι ταξιτζήδες, αφού Μοάτσου, Κουντουριώτη, Γερακάρη κλπ θα παραμείνουν ελεύθερες.”

Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση και θα προσπαθήσουμε να πληροφορηθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες από τον καθηγητή, ώστε να ανοίξουμε τη συζήτηση στην τοπική κοινωνία. Η πόλη του Ρεθύμνου πραγματικά υποφέρει από οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα (για να μην πούμε χάος) και είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν λύσεις (και) μέσων σταθερής τροχιάς.

2 Responses to “Ο Σπύρος Γιακουμάκης για το Τραμ στο Ρέθυμνο”


  1. 1 Psiloritis 9 September, 2008 at 17:38

    Αν κοιτάξει κανείς τους δύσμοιρους τουρίστες να περιμένουν μέσα στο λιοπύρι το λεωφορείο που δεν γνωρίζουν από πού και πότε έρχεται και προς τα πού πάει -απλά ξεροσταλιάζουν έτσι, στην τύχη!-, καταλαβαίνει από το απλανές και λίγο τρομαγμένο βλέμμα τους ότι αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι βρέθηκαν σε τριτοκοσμική χώρα. Αντίθετα, αν υπήρχε τραμ, η οικονομία της πόλης λόγω τουρισμού και όχι μόνο, θα είχε εκτοξευθεί, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη που μπήκε τραμ. Μήπως ο κ. Δήμαρχος Ρεθύμνου, αξίζει τον κόπο να απευθυνθεί προς τον Ρεθυμνιώτη ΥΜΕ και να ζητήσει κάτι απλό κατ’ αρχάς; Μελέτη σκοπιμότητας του έργου! Τα ΚΤΕΛ μια φορά θα ωφεληθούν, αφού θα μπορούν να τροφοδοτούνται και από το τραμ και να αυξήσουν έτσι τα κέρδη τους. Εκτός κι αν δεν θέλουν. Να τα αυξήσουν!

  2. 2 Nozomi 14 September, 2008 at 18:49

    Τελικά Τραμ στο Ηράκλειο χρειάζεται περισσότερο ή στο Ρέθυμνο ?
    Γιατί αμφιβάλλω αν μπορούν να βρεθούν πόροι για να κατασκευαστεί και στα δύο (δεν ζούμε στην Ιαπωνία) …


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
Αρχείο

Συγγραφείς


%d bloggers like this: